
                                        

Balance Billing Update 03/15/17 

 
 

1 Health Plans Operations 

 

ELDERPLAN PROVIDER NOTICE 
 

ISSUE:   Balance Billing Re-education  

 

AUDIENCE:  Elderplan Providers 

 

DETAILS:   This notice serves as reminder to our provider community to ensure 

compliance of the standards of the Qualified Medicare Beneficiary 

Program. QMB, the State Medicaid benefit covers Medicare 

deductibles, coinsurance, and copayments, subject to State payment 

limits.  

 Providers are NOT allowed to balance bill QMB individuals 

regardless of whether the State reimburses providers for the full 

Medicare cost-sharing amounts.  

 Medicare providers MAY NOT balance bill QMB individuals for 

Medicare cost-sharing. 

 All original Medicare and Medicare Advantage providers --not 

only those that accept Medicaid--must refrain from charging 

QMB individuals for Medicare cost-sharing. 

  

Providers who inappropriately balance bill QMB individuals are subject to sanctions. 

WHEN:   Effective immediately 
 

 

Federal law bars Medicare providers from balance billing a QMB beneficiary under any circumstances. See Section 

1902(n)(3)(B) of the Social Security Act, as modified by Section 4714 of the Balanced Budget Act of 1997. (Please 

note, this section of the Act is available at http://www.ssa.gov/OP_Home/ssact/title19/1902.htm on the Internet.)  

 
 

Questions?   Contact Elderplan’s Provider Services Call Center at (718) 921-7979 


